Özel ders mi, grup dersi mi?

Grup tenis dersi ( temsili)

Tenis dersi almadan önce, bu işin maliyet kısmı ve sosyalleşme etkisi ön plana çıkar. Buna yüzde verecek olursak (ortalama) %90 maliyet, %10 sosyalleşme etki eder diyebiliriz. Grup derslerinin tabii ki maliyet avantajı vardır, fakat hocanız ya da kulüp mü daha çok kazanım elde eder, yoksa siz mi? şöyle basit bir örnek verecek olursak; varsayalım tenis dersine başlamak istiyorsunuz ve size grup önerildi ya da siz, direkt olarak grup dersi tercih ettiniz. Haftada iki günde, ayda toplam 8 saat 400 lira olduğunu düşünelim. Hocanız ya da kulübünüz, grubunuzu oluştururken 3 ya da 5 kişilik olarak açtı ve bir saatte elde edeceği gelir 250 liradır (400 x 5 = 2000 lira. Onu da 8’e bölerseniz saatlik 250 lira bulunur.)


Bu nedenle özel ders, hiçbir zaman hocaların ya da kulüplerin işine gelmez. Size ısrarla grup dersini önermelerinin ve grupların ucuza gelmesinin sebebi budur. Grupta siz değil, hocanız/kulübünüz kazanır. Ayrıca kursiyer sayısının fazlalığı doğal olarak ilgiyi alakayı ve elde edeceğiniz kazanımınızı azaltacaktır. Bana göre grup dersinin tek faydası sosyalleşmedir. Zaten şu an kulüplerin çoğunda hocanız sepetle top besliyor. “Vur! arkaya geç” yapıyorsa, geçmiş olsun.


Hiç tenis bilmeden kursa başlayacaksanız ve ille de grup istiyorsanız, benim size tavsiyem; önce bir ya da iki saat özel ders alıp, ondan sonra gruba katılmanız olacaktır. Çünkü gruplarda bazen koordinasyonu gelişmiş, top becerisi yüksek, kâbiliyetli oyuncular olacaktır. Onlar top döndürürken siz kontrolü sağlayamazsanız, moraliniz bozulabilir. Yine de benim tavsiyem hiç gruba bulaşmadan az ve öz özel ders alarak kendinizi keşfetmeniz, geliştirmeniz. O nedenle de en uygunu bir arkadaşınız, eşiniz, dostunuzla iki kişilik özel derstir. İkinci bir partner bulamıyorsanız tek alsanız da olur. En kötü duvarda tekniğinizi geliştirirsiniz.

Özel ders mi, grup dersi mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön

İçeriğin korunması bakımından, sağ tık kullanıma kapalıdır. MÜDÜRİYET